Home » Blogs » ROBIN d’ARCY SHILLCOCK

ROBIN d’ARCY SHILLCOCK

20 juli 2015 | 0 Reacties

Robin D’Arcy Shillcock (1953) voltooide zijn opleiding aan Academie Minerva in Groningen in 1980. Hij wordt gerekend tot de Noordelijke Realisten.
Als vrij kunstenaar opereert hij binnen verschillende genres waarin het persoonlijke verhaal een grote rol speelt. Het op locatie werken, met het penseel als verlengstuk van het zoekende oog, vormt de basis van zijn werk. Vervolgens wordt in de beslotenheid van het atelier de schetsen verhevigd in een process van ‘strippen’ totdat een vereenvoudigd, maar sterk beeld in de plaats komt van wat hij zag, ervoer en zich herinnert. Een proces dat gestuurd wordt door zijn eigenzinnige voorkeuren, door intuïtie, emotie en technische vaardigheid en dat resulteren kan in kleine, intieme schilderijen of forse, panoramische doeken van drie meter of meer.

“Markeer een plek, en loop de weidse vlakte over. Markeer een andere plek en loop de berg op, de hemel in. Wat zie je als je daar bent? Blijf tot de nacht valt, en daarna. De ochtend komt als een ademtocht, langzaam ontstaat de verte tussen de horizon en waar je staat.
Zwerven met het atelier op zak. Thuis kan een alleenstaand huis zijn op een arctisch eiland, een rotsrichel temidden duizenden broedende zeevogels, een bootje op de groene zee. Elk schilderij is ook een reis, het resultaat van een summiere schets, een herinnering, soms zelfs een verhaal. De wereld zit vol verhalen; mijn zoektocht daarnaar verschaft me een rijkdom aan situaties die in mijn herinnering nog lang kunnen nagloeien. Mijn keuze voor de “geschilderde realiteit” heeft alles te maken met verwondering, met het willen delen van die verhalen met anderen. Ik zie mijn schilderijen als een hommage aan individuen —zowel mens als dier— die ik tijdens mijn reizen ontmoette. Met hen deelde ik betekenisvolle momenten in vaak onherbergzame streken aan de randen van onze beschaving. Deze individuen symboliseren voor mij een wereld waarin alles zijn geëigende plek heeft, maar waar verandering altijd op de loer ligt.”

Robin d’Arcy Shillcock geniet een internationale reputatie als kunstenaar, schrijver en onafhankelijke curator van tentoonstellingen. Werk is opgenomen in private, publieke en bedrijfscollecties in acht landen. Zijn boeken verschenen in vijf verschillende talen.

In Denemarken wonen zijn vrienden, op een afgelegen plek.
Achter hun boerderij een houten schuur, in prachtige tinten blauw.
Vroeger was het een werkplaats of fabriekje.
Uit de wanden staken vele pijpen. De pijpen werden verwijderd, achter de openingen maakten ze nestkastjes.
De oude schuur is nu een broedplaats voor vele vogels.
De ringmus koos kastje no. 6.
Daar in het mooie Denemarken legde Robin dit tafereeltje vast.
Ik vind het van een ontroerende schoonheid.

Dit weekend kreeg het schilderij een nieuwe eigenaar.

image

Robin d’Arcy Shillcock, “Nestkast no. 6”, 40 x 40, olie op paneel.

0 reacties

Reageer

Pin It on Pinterest

Share This