Home » Blogs » Een andere wereld.

Een andere wereld.

19 februari 2018 | 0 Reacties

Als je reist door Cambodja kom je in contact met het boeddhisme. Overal zie je de in oranje pijen geklede monniken, boeddhabeelden en sierlijke wats (tempels).
Ongeveer 95 % van de bevolking is er aanhanger van het Theravada-boeddhisme.
Het boeddhisme neemt in het dagelijks leven een zeer belangrijke plaats in. Dit komt duidelijk naar voren tijdens de religieuze feestdagen en festivals, maar ook dagelijks bij tempels.
Bidden, offeren, of je schoon te laten spoelen door een monnik voor een beter leven zonder tegenslag of ziekte.
Arm of rijk, iedereen helpt de bedelmonniken aan een schep rijst, gaat regelmatig naar de tempel en heeft in zijn huis een altaar voor boeddha. Een dagelijks zichtbaar symbool is het bladgoud op de boeddha’s. De flinterdunne stukjes goudfolie worden verkocht in kleine boekjes en in de tempel op een boeddha gedrukt. Vooral het hoofd (om wijsheid te krijgen), de borst (vriendelijkheid en gezondheid) en de mond (goed spraakvermogen) zijn populair. Van iedere man wordt verwacht dat hij gedurende korte tijd monnik wordt. Meestal gebeurt dat nadat hij van school komt en voordat hij aan zijn carrière gaat beginnen. Sommige monniken blijven de rest van hun leven in het klooster. Voor de plattelandsfamilies betekent dat laatste veel: een monnik in de familie betekent geluk en aanzien.

 

 

 

0 reacties

Reageer

Pin It on Pinterest

Share This