Home » Blogs » LIE TO ME

LIE TO ME

24 augustus 2015 | 0 Reacties

Marten Huitsing (1965) heeft bijna zijn hele leven in Bedum gewoond, een mooi dorp vlak boven de stad Groningen. Hij studeerde aanvankelijk werktuigbouw en elektrotechniek, maar (her) ontdekte later pas weer zijn talent voor het schilderen.
“Als kind heb ik wel een klein beetje getekend maar, ondanks mijn interesse in schilderen, is het toen niet verder gekomen. Nu is schilderen niet meer weg te denken uit mijn leven.”
Opleiding: Na een zeer korte periode van zelfstudie is hij in 2005 toegelaten tot de Klassieke Academie voor Schilderkunst te Groningen. Hij behoort dan ook tot de eerste lichting van deze academie. In mei 2010 heeft hij de 5 jarige opleiding tot meesterschilder succesvol afgerond.
“Ik schilder graag zo natuurgetrouw mogelijk en dat kunnen landschappen, stillevens of mensen zijn. Dit laatste is voor mij de grootste uitdaging.”
Schoonheid en éénvoud zijn de sleutelwoorden die op zijn werk van toepassing zijn.

Hierbij de bespiegelingen van Marten bij het schilderij “Lie to me”

Wat je in een schilderij ziet is heel persoonlijk maar soms is het leuk er meer van te weten.
Meestal probeer ik in een schilderij een verhaaltje te vertellen en samen met de titel zou het mooi zijn als dat vragen oproept.
Een volledige uitleg vind ik jammer omdat mijn schilderijen behoorlijk uitgewerkt zijn. Ik vind het mooi als het verhaal ingevuld kan worden.
Wat je ziet in afhankelijk van het invoelingsvermogen en de gevoelens van de kijker.

De titel is een beetje dubbelzinnig “Lie te me” , letterlijk lieg tegen me.
Het woord lie zelf heeft ook meerdere betekenissen, lieg of lig.

Je kunt de titel vertalen in Lieg tegen me, zeg dat het niet waar is, ik wil het niet weten. Met die bril op zou je de aanstaande bruid kunnen plaatsen, woorden als twijfel, afzeggen van de bruilooft passen misschien bij dit beeld.
Anderzijds kun je denken aan Lig tegen me, troost me, lig bij me.
Ergens tegenop zien of gewoon even rusten.

Wat het meest toepasselijk is mag de kijker zelf beoordelen.

Misschien krijgt de titel ook teveel aandacht en zie je gewoon een schilderij verdeelt in lichte en donkere (in oorsprong) abstracte vlakken en restvormen.

Dit weekend kreeg het schilderij “Lie to me” een nieuwe eigenaar.

#wijzijnblij

19144 Marten Huitsing

0 reacties

Reageer

Pin It on Pinterest

Share This