Home » Blogs » JOLANDA VERDEGAAL

JOLANDA VERDEGAAL

17 augustus 2015 | 0 Reacties

“In de Haagse buurt waar ik opgroeide kwam een pottenbakker wonen.
Natuurlijk gingen we kijken… de magie van de onder zijn handen groeiende vorm van klei. De dans met het materiaal, de rustige concentratie en dat het mogelijk was iets ‘echts’ uit klei te maken, iets dat mooi en bruikbaar was”.

Jolanda Verdegaal volgt de lerarenopleiding Beeldende vorming en Gezondheidskunde en vertrekt daarna als ontwikkelingswerker voor Community Development naar Zambia. Eenmaal terug in Nederland geeft zij lessen beeldende vorming en gezondheidskunde, bij wat nu het VMBO en MBO heet.

Maar klei blijft haar materiaal. Zij koopt een schopschijf en neemt draailes aan de Vrije Academie in Delft.
Volgt daarnaast workshops en masterclasses en neemt tenslotte ontslag op school.

Sinds 1991 exposeert zij haar werk in binnen- en buitenland. Gedraaide traditionele vormen, vaak gespannen bolvormen, eerst met rakutechnieken, later in steengoed. Zoals de tijd inwerkt op onze omgeving, zichtbaar in erosie, droge rivierbeddingen, knoestige boombast, fossielen, zo speelt Jolanda met de oppervlakken van haar potten. Vaak krijgen die gecontroleerd gescheurde huiden, gaatjes, groeisels en ribbels.

Vorig zomer “ontdekte” ik Jolanda op een kunstmanifestatie.
Sindsdien werk ik samen met dit toptalent en daar ben ik trots op.
Haar werk wordt door onze bezoekers zeer gewaardeerd en ook dit weekend kregen twee prachtige vazen van Jolanda een nieuwe eigenaar.

Foto: “Amfora”
Blauw/groen/bruin; schelpvormige oortjes, opengewerkte hals; platinaluster binnenkant hals.
Ongeveer 50 cm. hoog en wat een prachtige details.

‪#‎wijzijnblij‬

!cid_F7CB5276-5C65-4899-A119-A151D200C7E9@dynamic_ziggo

0 reacties

Reageer

Pin It on Pinterest

Share This