Home » Blogs » OPENING EXPOSITIE “NEDERLAND VIERT FEEST”

OPENING EXPOSITIE “NEDERLAND VIERT FEEST”

30 juni 2014 | 0 Reacties

Gistermiddag, zondag 29 juni 2014, vierden we de opening van de expositie “Nederland Viert Feest” .
Onder grote publieke belangstelling sprak Commissaris van de Koning Max vd. Berg een prachtig openingswoord.
Op verzoek van velen publiceer ik hierbij zijn toespraak:

Toespraak opening tentoonstelling ‘Nederland viert feest’ te Eenrum door Commissaris van de Koning Max vd Berg op 29-06-14

Dames en heren,

Ons Koninkrijk der Nederland bestaat 200 jaar! In november 2013 is deze gebeurtenis op spectaculaire wijze begonnen met het naspelen van de landing van de Prins van Oranje (gespeeld door Huub Stapel) op het strand van Scheveningen. Weliswaar niet in een sloep maar in een modern amfibievoertuig van de Marine. Veiligheid voor alles.

U leeft in een land waarin de burgers in alle vrijheid hun vertegenwoordigers kunnen kiezen, waar de regering zich ook aan de wet moet houden en waarin een onafhankelijke rechter daar toezicht op houdt. Dat was 200 jaar geleden nog niet het geval. Dus vanzelfsprekend is dit allemaal niet. In de afgelopen periode van 200 jaar is dit langzamerhand opgebouwd. We vieren dan ook de 5 verworvenheden: persoonlijke rechten en vrijheden, bestuurlijke stabiliteit, internationale verbondenheid, actief burgerschap en eenheid in verscheidenheid.

Alleszins reden om feestelijke en bijzondere bijeenkomsten te organiseren waarbij deze verworvenheden van 200 jaar onafhankelijkheid en van onze democratie (politiek en maatschappelijk) centraal staan.

Wat mij betreft betekent samen vieren, dat je respect toont voor en trots bent op de diversiteit die het Koninkrijk tot een kleurrijk Koninkrijk maakt.

Ook in Eenrum wordt aandacht besteed aan dit feest!
De tentoonstelling ‘Nederland viert feest’ onderschrijft dit heel letterlijk. Twee jaar geleden heeft Ankie Onnes 24 kunstenaars uitgenodigd om speciaal voor dit thema nieuw werk te maken. Boeiend om te zien hoe deze kunstenaars op hele creatieve en gevarieerde wijze invulling aan dit thema hebben gegeven.
Het resultaat is een kleurrijke, feestelijke expositie.

Het getuigt van durf en daadkracht om in deze tijd waarin veel galeriehouders moeite hebben het hoofd boven water te houden een dergelijke opdracht uit te zetten. Galerie Het Raadhuis weet zich iedere keer weer op bijzondere wijze te onderscheiden.

Op de facebookpagina van jullie las ik het volgende: “Het gaat slecht met de Nederlandse galeries schrijft het NRC.
Het aantal galeries neemt af, het gaat slecht met de verkopen, een gemiddeld bezoekersaantal van 57 personen per week per galerie.” Galerie het Raadhuis vormt hierop kennelijk een uitzondering, want het gaat goed met deze prachtige galerie!
Aan de rand van Nederland, vlakbij de Waddenzee en het Lauwersmeer in het mooie Eenrum, komen ieder weekend vele bezoekers.”

Nog een reden om een feestje te vieren! Daarom ben ik zeer vereerd om nu de tentoonstelling ‘Nederland viert feest’ te mogen openen.

10451063_308644782629133_6384127226314122635_n

En ik ben trots op de kunstenaars waar ik mee samen werk, blij met alle belangstelling en zeer dankbaar voor ons succes!!

0 reacties

Reageer

Pin It on Pinterest

Share This