Kunstenaar
Home »  » Theo Onnes

Theo Onnes

Theo komt uit een schildersfamilie. Grootvader Klaas, vader Minne en zus Gerda, allemaal schilder(d)en zij. Het was dus ook niet verwonderlijk dat Theo uiteindelijk koos voor een opleiding schilderen aan ABK Minerva Groningen waar hij in 1999 afstudeerde.
Tegenwoordig woont en werkt Theo in het voormalige Raadhuis van Eenrum in de provincie Groningen. Een prachtig monumentaal Amsterdams Schoolpand uit 1930, waar zijn vrouw Ankie haar galerie, Galerie Het Raadhuis, heeft.

Bekendheid verwierf Theo vooral door zijn schilderijen van koeien en geiten. Wie meer werk van Theo Onnes bekijkt, ontdekt een wereld waarin ook ruim plaats is voor landschappen en mensen.

Zijn woonplaats Eenrum ligt in het bijzondere gebied Het Hogeland dat voor Theo een onuitputtelijke inspiratiebron vormt: licht in een sloot, omgeploegd land, de zon op de rug van een geit, de vertedering van een pasgeboren kalf. Theo wordt juist geraakt door dit op het eerste oog zo alledaagse leven om hem heen. Hij vertaalt dit op krachtige wijze in zijn schilderijen en maakt zo zijn verwondering voor ons meer dan waarneembaar en zelfs voelbaar.

Het strand, de zee, de duinen, de kwelders, het wad, de eindeloze luchten. Het licht, de rust, de ruimte. Schiermonnikoog. Theo’s roots liggen er; zijn grootouders woonden er. Vanaf zijn geboorte komt hij er meerdere keren per jaar.
Nog altijd gaat Theo jaarlijks meerdere weken naar het eiland om te schilderen. Met zijn schilderskar achter de fiets is hij dagelijks uren op het strand, de duinen of bij het Wad. Voor inspiratie hoeft hij nooit ver te zoeken.

Pin It on Pinterest

Share This