Kunstenaar
Home »  » Jolanda Verdegaal

Jolanda Verdegaal

“Aardlagen, droge rivierbeddingen, knoestige boombast, fossielen. Gefascineerd door hun verschijningsvormen en ontstaansgeschiedenis, tast ik ze af met mijn ogen en handen en vertaal ze in klei. In mijn werk wil ik de schoonheid laten zien van oppervlakken waarin de tijd haar sporen heeft nagelaten.”

Jolanda Verdegaal gebruikt voor de ‘huid’ van haar, op de pottenbakkersschijf gedraaide werk, technieken die gebaseerd zijn op het gegeven dat klei krimpt bij het drogen. Geboetseerde elementen of toevoegingen met een edelmetaal glazuur zorgen voor opvallende contrasten met de verweerde oppervlakken.

Verdegaal is docent bij SBB Gouda, de Nederlandse Opleiding voor Keramische Technieken. Sinds 1991 exposeert zij regelmatig. Haar werk is te zien in particuliere collecties, galeries en musea in binnen- en buitenland. Het Yixing Museum of Modern Pot Art (China), de Hanyang University Museum Gallery (Zuid-Korea) en de Contemporary Ceramics Gallery in Taiwan hebben werk van haar in de collectie.

In december 2016 nam zij voor de vierde keer deel aan een internationale tentoonstelling voor hedendaagse keramiek in Shanghai (China).
Sinds zij daar in 2010 voor het eerst werd uitgenodigd voor een thema-tentoonstelling over theepotten, kreeg zij plezier in het maken van deze complexe vormen met zo’n rijke culturele historie. In december 2016 werd haar werk voor de tweede keer geselecteerd voor de Taiwan International Gold Teapot Exhibition in het Yingge Ceramics Museum in Taipei, Taiwan.

Pin It on Pinterest

Share This