Kunstenaar
Home »  » Janhendrik Dolsma

Janhendrik Dolsma

Mijn liefde voor de landschapsschilderkunst werd gewekt toen ik eind zestiger jaren op de Academie Minerva zat. Het begon met Jacob van Ruysdael. Zijn gezicht op Haarlem met Bleekvelden (uit 1670) blies me compleet van de sokken. Daarna volgde een hele rits andere schilders, waaronder mijn 19de eeuwse naamgenoot Jan Hendrik Weissenbruch.

Daarnaast had ik, al van het moment dat ik als vijfjarig jongetje voor het eerst op Vlieland kwam, een diepe liefde voor het wad en de waddeneilanden ontwikkeld. Het gevoel van vrijheid en ruimte daar is met niets te vergelijken. Ik heb op alle eilanden gewerkt, maar het meeste toch wel op Vlieland. Voornamelijk met pastelkrijt. Dat is niet alleen heel handig om mee te nemen, maar je kunt er ook heel snel mee werken. De omstandigheden op de eilanden kunnen plotseling veranderen en dan is een snel materiaal heel plezierig.

Tegenwoordig werk ik uitsluitend met olieverf op paneel en alleen nog maar in het atelier. Ik werk veel met vrij dunne, transparante lagen, het zogenoemde glaceren. Het is een oude techniek, die vooral bij het schilderen van wolken geweldig werkt. Het vergt wel redelijk veel planning en ik maak dan ook vaak olieverfschetsen voorafgaand aan het uiteindelijke schilderij, vooral bij grote schilderijen.

Naast het schilderen heb ik een eigen YouTube kanaal, waar ik met enige regelmaat een kort filmpje op zet. De onderwerpen lopen uiteen van hoe ik mijn kleuren meng tot het ontstaan van een schilderij. Vanaf mijn website zijn twee langere films (van ruime een uur) te downloaden, waarin ik mijn werkwijze uitleg terwijl ik aan een schilderij werk.

Pin It on Pinterest

Share This