Home » Kunstenaars » Han van Hagen

Han van Hagen

Han van Hagen (1944)

De aloude etstechniek is de specialiteit van Han van Hagen. Zijn aandacht verschoof daarbij de laatste jaren naar dieren, met de nadruk op vogels. Niet het dier als soort, maar als individu. Zijn laatste project is de etsmap Die Raben, geïnspireerd op het gedicht ‘Die Raben’ van Georg Trakl.
Bij kenners van de etskunst is van Hagen een begrip.
Ger Luijten, voormalig hoofd conservator Rijksprentenkabinet, Rijksmuseum, Amsterdam, schrijft bijvoorbeeld: “Het is niet zo dat hij af en toe eens aan het etsen slaat. Het is een noodzaak.”
En Theo Laurentius, bekend van het TV programma ‘Tussen kunst en Kitsch’ merkt op: “Ik kijk al meer dan vijftig jaar naar prenten en dat maakt je kieskeurig. Erger nog: je wordt kritisch, op het sarcastische af. Als zo’n ets (van Van Hagen, red.) dat allemaal glansrijk overleeft dan mag je aannemen dat je met een blijvertje te maken hebt.”
Midas Dekkers, schrijvende bioloog: “De stier bestaat niet. Wel heb je de stier Herman, de stier van Potter en de stier van Van Hagen. Daar een ets van is geen illustratie, dat is een portret. Een portret van de stier en van Van Hagen. Han wist dat de slager zijn messen al aan het slijpen was, de stier wist nog van niks en toch zie je het naderend onheil boven zijn hoofd en in zijn ogen.”

Werk opgenomen in de collecties van o.a.:
Rijksmuseum, Amsterdam; Gemeentemuseum, Den Haag; Prentenkabinet Leiden; Museum de Buitenplaats, Eelde; Drents Museum, Assen; Het Natuurhistorisch Museum, Rotterdam.

Pin It on Pinterest

Share This