Kunstenaar
Home »  » Antje Sonnenschein

Antje Sonnenschein

Antje Sonnenschein (19-11-52) is geboren en opgegroeid in Lilienthal (Duitsland). Al vroeg werd zij beïnvloed door de kunst van schilders uit de kunstenaarskolonie Worpswede dat dicht bij haar geboorteplaats ligt en de kunst van het Duitse expressionisme (bijvoorbeeld Emile Nolde en Max Pechstein). Daar lag de kiem van haar inspiratie en creatieve talent. Na haar opleiding tot etaleuze in Bremen was dan ook de opleiding aan de Kunsthochschule een logisch vervolg.

Begin zeventiger jaren leerde ze via een Nederlands-Duits uitwisselingsprogramma haar (inmiddels) man uit Groningen kennen en verhuisde ze in 1976 naar Groningen. Daar volgde ze de Academie Minerva en nog een opleiding tekenen en schilderen. Van toen af ging ze teken- en schilderlessen geven aan onder meer het Kunstencentrum. Daarnaast legde ze zich steeds meer toe op het schilderen zelf.

De echte inspiratie ontstond toen ze verhuisden van Groningen naar Wirdum op het Groninger Hogeland. Er ontstond een diep gevoel van liefde voor het zo kenmerkende Groninger land: de vette klei, de korenvelden, de verre horizon, het Reitdiep, de schilderachtige dorpen, de kerken op de wierden en de fascinerende luchten en wolkenpartijen. Tegelijkertijd leerde ze de Ploeg schilders kennen, bij wie ze een zekere overeenkomst ontdekte met de stijl en motieven uit haar jeugd: de Worpsweder kunstenaars. Deze indrukken raakten haar ziel en dit resulteerde in een enorme drive. Het ene na het andere schilderij kwam (en komt nog!) in haar atelier aan het mooie Damsterdiep tot stand, en al gauw volgden diverse exposities.

Met krachtige verfstreken schildert ze met name de motieven van het Groninger land, de Waddenkust, de wierden, boerderijen en kerken. Als je haar schilderijen bekijkt wordt je deel van de zintuiglijke ervaringen van het Groninger land, je ruikt bijna de korenvelden en de zilte zeelucht.

Pin It on Pinterest

Share This