Kunstenaar
Home »  » Annet Hamster

Annet Hamster

Kristalglazuren

Een kristalglazuur geeft porseleinen vormen een speciale sprankelende aantrekkingskracht, maar ze vragen veel aandacht vanwege hun eigenzinnig en wispelturig karakter.
Mijn kristalglazuren heb ik zelf, gedurende een aantal jaren, ontwikkeld.

Na het draaien van een vorm van porseleinklei wordt deze ‘biscuit’ gebakken tot ca. 1000 graden. De kristalglazuur wordt vervolgens net als andere glazuren in één of meerdere lagen op de biscuit gebakken vorm aangebracht.
De geglazuurde vorm wordt in de oven tot ca. 1270 graden verhit; e.e.a. afhankelijk van het smeltpunt van het kristalglazuur.
Zodra de smelttemperatuur is bereikt wordt de oven snel afgekoeld tot 1000-1100 graden. Tijdens het afkoelen ontstaan hele kleine kristalletjes, de kristalkiemen. Na het afkoelen wordt de oven weer opgestookt en vervolgens weer langzaam afgekoeld. Gedurende het afkoelen kristalliseren de oxideverbindingen, die vrij door het gesmolten glazuur ‘zwemmen’, rondom de kristalkiemen in lange staven of rozetten.

Het karakter, de grootte en de vorm, van de kristallen wordt bepaald door de stoffen in het glazuur en het stookproces.

Porseleinklei

Mijn keramiek bestaat uit driedimensionale handgevormde en gedraaide objecten van porseleinklei. Het is een fijnkorrelige en zuivere klei. Met deze klei kan ik fijne vormen draaien. Bovendien is porseleinklei vanwege haar zuivere aard zeer geschikt als ondergrond voor kristalglazuren.

Tijdens het stoken in de oven krimpt de vorm tot ca. 80% van de oorspronkelijke grootte.

Pin It on Pinterest

Share This