Home » Blogs » ELWIN VAN DER KOLK

ELWIN VAN DER KOLK

28 juli 2015 | 0 Reacties

Elwin van der Kolk (1972) is op jonge leeftijd al gefascineerd door de natuur om hem heen. Een groot deel van zijn jeugd bracht hij door met vogels kijken en vogels tekenen.
Nu doet hij nog precies hetzelfde, al werden zijn kleurpotloden ingeruild voor acrylverf en penselen. Hij maakt illustraties voor talloze publicaties van o.a. Vogelbescherming, SOVON, en KNNV-uitgeverij.
In 2006 illustreerde hij de “Vogelontdekgids”, en in 2009 “Tjielp”. Beide boeken werden geschreven door Nico de Haan.
Ook verzorgt Elwin samen met Nico de rubriek “Excursie” in het blad Vogels van Vogelbescherming.
Elwin studeerde biologie aan de Wageningen Universiteit, en is naast zijn werk als kunstenaar parttime verbonden aan een middelbare school als docent biologie.
“De natuur om ons heen is een onuitputtelijke bron van inspiratie. Steeds weer raak ik onder de indruk van de grote aantallen soorten dieren en planten die in de schepping te vinden zijn. De diversiteit in vormen, kleuren, gedragingen en leefwijzen is buitengewoon groot. Op de een of andere manier heb ik de drang om mijn waarnemingen vast te leggen en vast te houden. Voor mij zelf, maar ook voor andere mensen: om te laten zien hoe mooi het is in de wereld om ons heen, en hoe nodig het is om deze te beschermen. Tientallen ideeën schieten door mijn hoofd tijdens een wandeltocht in een natuurgebied, of gewoon tijdens de observatie van de vogels in mijn achtertuin. Helaas kunnen slechts enkele ideeën tot schilderijen uitgewerkt worden. Voor de rest ontbreekt simpelweg de tijd. De meeste van de overgebleven ideeën verdwijnen weer. Anderen worden in mijn hoofd opgeslagen tot ze soms pas jaren later gebruikt worden. Een hulpmiddel hierbij zijn de gemaakte schetsen of foto’s.
Toch is het niet mijn eerste doel iets precies zo vast te leggen zoals ik het gezien heb. Een schilder heeft de vrijheid dingen weg te laten, dingen toe te voegen en zelf een goed werkende compositie te bedenken. Sommige schilderijen lukken in één keer, en worden precies zoals ik het voorgesteld had. Maar dat is een zeldzaamheid. Meestal komt er iets anders uit dan ik in mijn hoofd had.”

Ik werk al jaren samen met Elwin, ik bewonder zijn werk, zijn doorzettingsvermogen en zijn optimisme.
Ik ben er trots op dat ik zijn werk in het Noorden van ons land mag vertegenwoordigen.

In 2017 viert hij zijn 25-jarig jubileum als kunstenaar.
De solo-expositie is al gepland en we maken er een mooi feest van, wij verheugen ons er zeer op.

In de huidige expositie “Alles is Vierkant” met werken van 40 x 40 cm. hangt dit schilderij van Elwin.
Het licht in de ogen, de glanzende vacht, de lichtval op het gras, ik vind het zo prachtig!

Dit weekend kreeg het schilderij een nieuwe eigenaar.

11119109_675372439230088_2295875616768253920_o

“Twee hazen” acryl op paneel 40 x 40 cm.

‪#‎wijzijnblij‬

0 reacties

Reageer

Pin It on Pinterest

Share This