de galerie

expositie

komende expositie laatste nieuws kunstenaars workshops / lessen kunst kopen of lenen media contact

GALERIE HET RAADHUIS • RAADHUISSTRAAT 17 • 9967 RA EENRUM • TELEFOON 0595 - 497 002 • KUNST@GALERIEHETRAADHUIS.NL

In Galerie Het Raadhuis hoeft het niet bij kijken alleen te blijven: u kunt ook zelf aan de slag onder de inspirerende leiding van Antje Sonnenschein en Theo Onnes, beiden bekend beeldend kunstenaar en werkzaam als docent. 

De workshops zijn geschikt als kennismaking, maar ook als verdieping voor de meer ervaren schilder. Het creatieve resultaat neemt u natuurlijk mee naar huis: zo heeft u een uniek aandenken aan een inspirerende dag!
We werken in onze groeps-ruimte waar alle materialen voor u klaarstaan. In het dorp Wehe den Hoorn, 3 kilometer van Eenrum, beschikken wij over een eigen school.
De voormalige basisschool “De Weerborg” is door ons omgetoverd tot een bruisend centrum voor de schilderkunst.

Praktische informatie
Een workshop schilderen kost € 75,-. Dat is inclusief alle materialen, koffie of thee en een uitgebreide lunch. De workshops beginnen om 10.00 uur en duren tot 16.00 uur.
Wilt u een workshop combineren met een weekend op het Groninger Hogeland – Het Lauwersmeer en de Waddenkust zijn heel dichtbij – dan wijzen wij u met plezier op diverse goede restaurants en bijzondere overnachtingsadressen in de nabijheid van de Galerie en de School.
U kunt ook een workshop volgen met uw eigen groep, we kunnen in overleg een thema, datum en tijdsduur met u plannen.

Aanmelden
Voor overleg of aanmelden voor een van onze workshops kunt u een e-mail sturen naar kunst@galeriehetraadhuis.nl of telefonisch contact opnemen via 0595-497002.

 

Workshops 2017

Donderdag 6 en/of vrijdag 7 april, workshop gegeven door Birgit Koopsen
GEMENGDE TECHNIEKEN

Docente Birgit Koopsen is wereldwijd bekend, zo gaf ze workshops in New York,Toronto, Helsinki, Lyon en Tel Aviv en in de meeste landen van Europa.

Het project dat tijdens deze workshop wordt gemaakt is een combinatie van collage en schilderen/tekenen. Deelnemers maken eerst hun eigen collagemateriaal met behulp van acrylverf, inkt en stempels en verwerken dit vervolgens als achtergrond op paneel als basis voor het schilderij.

Techniek, acrylverf, stiften, stempels, inkt, papier op paneel

 

Vrijdag 21 april, workshop gegeven door Theo Onnes en Antje Sonnenschein DIEREN

We schilderen koeien, paarden, kippen, konijnen, poezen, honden…….
Wij zorgen voor inspirerende voorbeelden, uiteraard mag u ook een foto meenemen van uw eigen lievelingsdier of huisdier. Zorg in dat geval voor een goede, duidelijk foto, die voldoende informatie geeft. We leren het karakter van het dier in beeld te pakken, het leven in de ogen weer te geven en de vacht te schilderen.

Techniek: acrylverf op paneel. 

 

Zaterdag 22 april:
workshop gegeven door Theo Onnes en Antje Sonneschein SCHILDEREN ALS DE PLOEG, LANDSCHAPPEN

De kunstenaarsgroep De Ploeg is in heel Nederland bekend.
Ze “ploegden” het kunstleven in Groningen danig om door op expressionistische wijze en met felle kleuren te schilderen.
Wat maakt het toch dat zoveel mensen zich aangetrokken voelen door de Ploegschilders? Dat gaan we op deze dag uitvinden. U leert veel over anders werken met kleur en over een andere vormentaal, kortom over een ander soort expressie.
U zult genieten van de kleuren en het schilderen. We werken deze dag naar aanleiding van foto’s van het Groninger, Friese en Drentse landschap.

Techniek: acrylverf op paneel.

 

Vrijdag 12 mei, workshop gegeven door Theo Onnes en Antje Sonnenschein
STADSGEZICHTEN

Stadsgezichten was en is een erg geliefd thema in de schilderkunst.
Op deze dag leren we stadsgezichten schilderen op een lekker losse manier. Er wordt niet alleen geschilderd met acryl, maar ook collagetechnieken en pastelkrijt mogen worden toegepast. Bekende kunstenaars als Lucas van der Baan tonen ons prachtige voorbeelden van stadsgezichten die we deze dag nader bekijken op hun manier van schilderen.

De toegepaste technieken Acryl met pastelkrijt, inkt en collagemateriaal zullen tot prachtige resultaten leiden.

 

Zaterdag 13 mei, workshop gegeven door Theo Onnes en Antje Sonnenschein VOORJAARSLANDSCHAPPEN EN KOOLZAADVELDEN OP PANORAMA FORMAAT

Deze workshop spreekt voor zich, we schilderen de uitbundige kleuren van het voorjaar en intens gele koolzaadvelden.
Wij zorgen voor inspirerende voorbeelden.

Techniek: acrylverf op paneel.

 

Vrijdag 16 juni.
Het is bijna zomer, wie verlangt er niet naar een heerlijke dag aan het strand. Vandaag schilderen we STRANDVERHALEN

De zee, het strand, de duinen. De nadruk ligt op mensen leren weergeven die zich op het strand vermaken. Spelende kinderen met schepjes en emmers, wandelende mensen of mensen zittend onder een parasol. Natuurlijk mag u ook de zee, de duinen en het strand schilderen. In de beeldende kunst is er altijd al aandacht aan dit onderwerp besteed . Een veelzijdig schilderonderwerp.
We werken deze dag in onze groepsruimte en laten ons inspireren door foto’s. U mag ook uw eigen foto meenemen.

Materiaal: acrylverf op paneel

 

Vrijdag 28 juli en zaterdag 29 juli
U kunt één of beide dagen meedoen, de voorbeelden zullen verschillend zijn. De zomer schilderen in de stijl van de Ploeg.

Uitbundige kleuren, korenvelden, wolkenluchten, het Reitdiep, het mooie Groninger landschap waardoor de leden van kunstkring de Ploeg zo werden geïnspireerd. We leven ons deze dag(en) heerlijk uit en genieten van het schilderen met een losse toets. We zorgen voor verschillende voorbeelden zodat u beide dagen een ander onderwerp kunt kiezen.

Materiaal: acrylverf op paneel

 

Midweek buiten schilderen en tekenen op het Hogeland. Maandag 14 t/m donderdag 17 augustus

Onder begeleiding van Antje Sonnenschein en Theo Onnes kunt u een midweek genieten van het buiten schilderen. De dijken, de akkers, de geur van gemaaid gras. Mooie verten. Het prachtige licht van het Reitdiepdal. We gaan het landschap in om buiten te schilderen: de schitterende omgeving staat garant voor voldoende inspiratie.
De schildermidweek is geschikt voor beginners en gevorderden. U krijgt begeleiding op uw eigen niveau. Het gaat om het plezier in het schilderen. U kunt tekenen met o.a. houtskool en krijt of schilderen met acrylverf.
Kleuren mengen, compositie, en perspectief komen volop aan de orde. U zult ontdekken dat u gaandeweg anders gaat kijken naar het landschap en zult dingen ontdekken die u nooit eerder heeft gezien.
U kunt zich verheugen op een prachtige schildervakantie!

PRAKTISCHE INFORMATIE
Maandag 14 augustus: 17.00 uur kennismaking en uitleg van de midweek in onze school de Weerborg in Wehe den Hoorn.

Na de kennismaking eten we samen een eenvoudige, doch voedzame warme maaltijd. Dinsdag 15 t/m donderdag 17 augustus: Van 10.00 tot 16.00 uur buiten werken op verschillende locaties.

Als de weersomstandigheden zodanig zijn dat het niet verantwoord is om buiten te werken worden de workshops verplaatst naar onze groepsruimte in Wehe den Hoorn. Op alle door ons geselecteerde locaties is de mogelijkheid om even te schuilen voor een korte bui. Tussen de middag een korte lunchpauze, wij zorgen voor lunchpakketten.

Prijs: 275 euro, inclusief alle materialen, warme maaltijd op de 1e dag, lunches. U zorgt zelf voor vervoer, uiteraard kunnen er afspraken gemaakt worden over samen rijden. U neemt zelf een staande ezel of een veldezel en een klein tafeltje mee. Bent u niet in het bezit van een ezel laat het weten, wij beschikken ook over een aantal ezels.

Op het Hogeland zijn voldoende overnachtings-mogelijkheden, van trekkershutten op campings, eenvoudige B&B kamers tot stijlvolle appartementen.

Met plezier stuur ik u informatie over overnachtingsmogelijkheden.

 

Vrijdag 15 en/of zaterdag 16 september Workshop gemengde technieken en collages maken olv. Birgit Koopsen.

Docente Birgit Koopsen is wereldwijd bekend, zo gaf ze workshops in New York,Toronto, Helsinki, Lyon en Tel Aviv en in veel andere plaatsen en steden in Europa.
Het project dat tijdens deze workshop wordt gemaakt is een combinatie van collage en schilderen/tekenen. Deelnemers maken eerst hun eigen collagemateriaal met behulp van acrylverf, inkt en stempels en verwerken dit vervolgens als achtergrond op paneel als basis voor het schilderij.

Techniek, acrylverf, stiften, stempels, inkt, papier op paneel

 

Vrijdag 29 september:
Leren werken met paletmessen en andere krasmaterialen in combinatie met kwasten.

Tijdens deze workshop leert u technieken en handelingen kennen die het traditionele werk kunnen verlevendigen en die lekker vrij en spontaan zijn.
Thema’s zijn licht geabstraheerde stadsgezichten en landschappen.
Heerlijk “tekeer gaan” met verf en andere materialen die tot mooie doorgewerkte schilderijen leiden.
Als u bereid bent dan ook nog een druktechniek toe te passen komt u tot prachtige licht geabstraheerde schilderijen.
We werken op panelen van 40 x 50.
Wilt u op een groter formaat werken, neem dan uw eigen paneel of doek mee.
Ook kunt u desgewenst uw eigen foto meenemen van uw favoriete stad of plaats.

 

Zaterdag 30 september:
Weerspiegelingen (bomen, wolken, dieren)

Hoe bekoorlijk kan het zijn om mooie wolkenluchten te zien die zich weerspiegelen in sloten en meren. Waar dobberende eendjes twee keer lijken te zwemmen, zo helder worden hun kleuren en vormen weerspiegeld. Naast het leren schilderen van weerspiegelingen komt ook het weergeven van licht en hoe wolken te schilderen aan de orde. Hoe we al dat moois kunnen schilderen en naast kwasten ook met andere materialen kunnen werken leert u tijdens deze workshop.

We schilderen met acrylverf op panelen van 40/50, u mag zelf een groter paneel of doek meenemen.

 

Vrijdag 13 oktober
De kleuren van de herfst en herfstlandschappen schilderen.

Het is herfst. De bladeren beginnen te verkleuren. Van geel en bruin tot oranje en rood. Als ze bij gunstig weer aan de bomen blijven hangen, tijdens een “Indian Summer”, is dat een prachtig gezicht!
We schilderen de kleuren van de herfst, landschappen, bomen en bossen.
We komen tot de ontdekking hoe belangrijk ondergronden in verschillende kleuren zijn.
Ook kijken we naar het werk van de Canadese Group of Seven die in 2012 in het Groninger Museum te zien was.

Techniek: acrylverf op paneel

 

Zaterdag 14 oktober
De losse toets, de (herfst) landschappen van het Hogeland.

De uitgestrektheid van het Hogeland met zijn prachtige wolkenluchten en diep geploegde akkers heeft ook in het verleden veel kunstenaars uitgenodigd om te schilderen.
De vette, omgeploegde aarde die zich in dieppaarse tinten toont, in de verte hier en daar een boerenerf, kerktorens die als een baken in het landschap staan en eeuwenlang de wandelaar de weg wijst.

Al dit moois schilderen we vandaag, met de nadruk op de losse toets, levendige toets.
We willen dit thema graag op grote doeken schilderen formaat 80/70 of 70/60.
U kunt zelf een doek meenemen of deze bij ons kopen. Natuurlijk mag u ook op onze panelen van 40/50 werken.

 

Zaterdag 18 en/of zondag 19 november Workshop gemengde technieken en collages maken olv. Birgit Koopsen. 

Docente Birgit Koopsen is wereldwijd bekend, zo gaf ze workshops in New York,Toronto, Helsinki, Lyon en Tel Aviv en in veel andere plaatsen en steden in Europa.
Het project dat tijdens deze workshop wordt gemaakt is een combinatie van collage en schilderen/tekenen. Deelnemers maken eerst hun eigen collagemateriaal met behulp van acrylverf, inkt en stempels en verwerken dit vervolgens als achtergrond op paneel als basis voor het schilderij.

Techniek, acrylverf, stiften, stempels, inkt, papier op paneel

 

Wekelijkse schilderlessen

Wekelijkse schilder- en tekencursus

Onze prachtige locatie in de voormalige basisschool de Weerborg in Wehe Den Hoorn geeft de mogelijkheid om naast de workshops vaste, wekelijkse schilder- en tekencursussen aan te bieden.
Dit kan voor u de gelegenheid zijn om op ontdekkingsreis te gaan. Uw vaardigheden op dit gebied op te frissen of te verdiepen.
De lessen zijn zo ontwikkeld dat zowel beginners als ook gevorderden deel kunnen nemen.
De traditionele schilder- en tekentechnieken komen aan de orde met een duidelijke en gestructureerde lesopbouw.

Een cursus duurt 14 weken en start 2 x per jaar: in het voorjaar in maart en in het najaar in september.

De lessen zijn wekelijks met uitzondering van schoolvakanties, de week van Pasen en Pinksteren en nationale feestdagen.
De exacte data van de 14 lessen krijgt u na opgave.

De lessen worden gegeven door Antje Sonnenschein (maandagmiddag, dinsdagochtend en dinsdagmiddag) en Jan Houwing (maandagavond).

Jan en Antje hebben jaren ervaring in het lesgeven, onder andere op scholen en op het Kunstencentrum in Groningen.

De thema’s die in de lessen die aan de orde komen zijn het Groninger landschap (wierden, dijken, kerken, dorpsgezichten), stadsgezichten, mensfiguren, de natuur (bloemen e.d.), stillevens, bloemen en het Waddengebied.

Ter inspiratie zal tijdens de lessen ook aandacht worden besteed aan het werk van uiteenlopende kunstenaars.

Praktische informatie:
De lessen zijn op maandagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur, maandagavond van 19.30 tot 21.30, dinsdagochtend van 10.00 tot 12.00 en op dinsdagmiddag van 13.30 tot 15.30 uur.
Er wordt 2 uur geschilderd, daarna volgt een werkbespreking.
Gemiste lessen kunt u inhalen op 1 van de andere beschikbare dagdelen.
Kosten: 14 lessen 225 euro, betaling in termijnen is mogelijk.
Inclusief koffie en thee.
U neemt uw eigen materialen mee, komt u voor de eerste keer dan zorgen wij uw eerste les voor de materialen, daarna krijgt u van ons een lijstje waarop de aan te schaffen materialen staan.

Parkeren op eigen terrein, op het plein van de school.

Voor meer informatie, vragen en opgave:
Ankie Onnes
Galerie Het Raadhuis
Raadhuisstraat 17 9967 RA Eenrum
0595-497002 / 06-30289626 kunst@galeriehetraadhuis.nl

Adres: School voor de schilderkunst Burgemeester P.A. de Rochefortstraat 14,
9964 AK Wehe-den Hoorn